Sam Eggermont

©2023

from 1 till 5 July 2015
MECHELEN (B), Artenova

IAON - 2015 (Kriti)

Na m'n residentie in Lokaal 01 ben ik voor een kort verblijf naar Kreta gegaan. Initieel geïnteresseerd in de grot op Mount Ida waar zowel Zeus als het verzet (WOII) verbleef, heb ik er verschillende shoots genomen om, zoals in Lokaal 01, in mijn atelier, te komen tot een verstild samengesteld beeld. Resultaat is geen documentaire maar veeleer de vraagstelling en onderzoek naar historiek, de tijd en relevante toevalligheden.

"Wanneer we de spookachtige omtrekken van een oud landschap onder de oppervlakkige afdekking van het hedendaagse zien, raken we ons scherp bewust van de hardnekkigheid van kernmythen."
IAON -2015 (Kriti) "..is opgebouwd rond dit soort ogenblikken van herkenning, wanneer een plek plotseling zijn relatie met een oude en bijzondere visie op het woud, de berg of de rivier laat zien. Een nieuwsgierige traditiedelver struikelt over iets dat door het oppervlak van de gemeenplaatsen van het hedendaagse leven heen steekt. Hij krabt wat weg en ontdekt stukjes van een cultureel patroon dat zich lijkt te onttrekken aan een coherente reconstructie, maar hem dieper het verleden inleidt."
(uit 'landschap en Herinnering' van Simon Schama)

Aion is a Hellenistic deity associated with time, the orb or circle encompassing the universe, and the zodiac. The "time" represented by Aion is unbounded, in contrast to Chronos as empirical time divided into past, present, and future. He is thus a god of eternity, associated with mystery religions concerned with the afterlife, such as the mysteries of Cybele, Dionysus, Orpheus and Mithras.

video 1 - Kriti (around Maleme)
video 2 - Zeus (mountains above Aliki & the entrance of the resistance)
print - Destructed Anogia (photo made in a restaurant in Agonia)

http://www.sam-projects.be/files/gimgs/th-63_63_dsc9922-kopieren-1.jpg
http://www.sam-projects.be/files/gimgs/th-63_63_dsc0212.jpg
http://www.sam-projects.be/files/gimgs/th-63_63_dsc0351.jpg